Сирийските власти откриха 34 мъртви и 14 оцелели от лодка с мигранти близо до крайбрежния град Тартус, съобщи "Ройтерс".

Оцелели са разказали, че лодката е тръгнала от Северен Ливан преди дни. Хората на борда са били граждани на няколко националности. Издирвателните операции продължават при трудни условия поради бурното море и силните ветрове.

Ливан претърпя скок в миграцията, предизвикан от една от най-дълбоките икономически кризи в света от 1850-та година насам. В допълнение към ливанците, много от тези, които напускат на борда на мигрантски лодки, самите те вече са бежанци от Сирия и Палестина.

Протестиращи в Ливан блокират пътища заради икономическия срив

Протестиращи в Ливан блокират пътища заради икономическия срив

Повече от три четвърти от населението изпадна в бедност

Десетки хора в северния ливански град Триполи проведоха протест по-рано в четвъртък, за да предупредят властите, че са изгубили връзка с лодка с мигранти с десетки на борда.

"Ройтерс" не може веднага да потвърди дали това е същата лодка, спомената от сирийските власти.

Ливанската армия съобщи в сряда, че е спасила 55 души на борда на една неизправна лодка в териториалните води на страната, която е изтеглила обратно до брега.

През април лодка с мигранти, тръгнала от близо до Триполи, потъна по време на прихващане от ливанския флот край бреговете на страната. Около 80 ливански, сирийски и палестински мигранти са били на борда, от които около 40 са спасени, седем са потвърдени загинали, а около 30 официално остават в неизвестност.

Броят на хората, които са напуснали или са се опитали да напуснат Ливан по море, почти се е удвоил през 2021 г. спрямо 2020 г. и отново е нараснал с повече от 70% през 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година, каза Агенцията на ООН за бежанците пред Ройтерс по-рано този месец.

Основните цитирани причини включват "неспособност за оцеляване в Ливан поради влошаващата се икономическа ситуация" и "липса на достъп до основни услуги и ограничени възможности за работа", се казва в съобщението.