Демонстранти, някои от които горящи гуми, блокираха пътища на различни места в Ливан в знак на протест срещу икономическия срив в страната, дни след като ливанският паунд се срина до нови ниски нива, предаде "Ройтерс".

Икономическата криза в Ливан, която избухна през 2019 г., доведе до бедност повече от три четвърти от населението, а стойността на местната валута се срина с над 90%.

Ливан и МВФ подновиха преговорите

Ливан и МВФ подновиха преговорите

След миналагодишното прекъсване поради несъгласия

Ливанският паунд падна до над 25 000 спрямо долара миналата седмица, от фиксиран курс през 2019 г. от 1 500 паунда.

Пътища бяха блокирани от горящи гуми в центъра на столицата Бейрут, град Триполи в Северен Ливан и южния град Сидон.

Има малък напредък, откакто правителството на премиера Наджиб Микати беше назначено през септември след повече от година политическа безизходица, която усложни кризата.

Ливан има ново правителство след 13 месеца задънена улица

Ливан има ново правителство след 13 месеца задънена улица

То се оглавява от най-богатия човек в страната

Правителството на Микати е в парализа, откакто спор около водещия следовател на фаталната експлозия в пристанището в Бейрут миналата година избухна по време на заседание на кабинета на 12 октомври. Оттогава кабинетът не се е срещал.

Субсидиите бяха намалени за почти всички стоки, включително горива и лекарства, което повиши цените, докато базови услуги като здравеопазването се разпадат.

Главният фокус на кабинета беше върху възобновяването на преговорите с Международния валутен фонд, необходимо за отключване на чуждестранна помощ. Но споразумение за жизненоважни финансови суми, изискване за започване на преговори, не е постигнато.

Армията в Ливан конфискува запаси от бензин

Армията в Ливан конфискува запаси от бензин

Кризата в страната продължава