Премиерът на Ливан съобщи в понеделник, че предварителните разговори с Международния валутен фонд (МВФ) отново протичат по план, предаде АП.

Наджиб Микати каза по време на икономическа конференция в столицата Бейрут, че ревизиран план за финансово възстановяване от фирмата за управление на активи Lazard, финансов съветник на правителството, ще бъде готов до края на ноември.

Съобщението на Микати дойде месец, след като Министерството на финансите на Ливан заяви, че продължават преговорите с МВФ.

През септември беше сформирано ново правителство след повече от година политически спорове между враждуващи групи. По-късно същия месец кабинетът назначи делегация за възобновяване на преговорите.

"Нещата се движат по правилния път, каза Микати.

Ливан провежда преговори с МВФ през ноември

Ливан провежда преговори с МВФ през ноември

Надежда за излизане от тежката финансова криза

Ливан преживява най-тежката си финансова криза и сделката с МВФ се смята за единствения начин за осигуряване на помощ.

Дълбоките разногласия се зародиха в ливанската делегация по време на миналогодишните преговори с МВФ, с правителството от една страна и централната банка и местните кредитори, от друга. Една от основните точки на несъгласие по това време беше оценката на загубите.

Ново правителство беше съставено в Ливан през септември, с което беше сложен край на 13-месечното безизходно положение. Ливан беше без редовно правителство, откакто стана голямата експлозия на пристанището в Бейрут на 4 август 2020 г., която доведе до оставката на кабинета на тогавашния премиер Хасан Диаб.

Оттогава имаше разногласия между различните политически групи за състава на бъдещото правителство.

Ливан има ново правителство след 13 месеца задънена улица

Ливан има ново правителство след 13 месеца задънена улица

То се оглавява от най-богатия човек в страната

Общият дълг на Ливан е около 90 милиарда долара, от които около 60 милиарда долара са в ливански лири, което го прави един от най-големите в света.