Ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб каза в неделя, че преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) вероятно ще започнат през ноември, съобщи ливанската телевизия Al Jadeed.

Министърът на икономиката Амин Салам каза в петък в интервю за "Ройтерс", че новото правителство цели да постигне напредък към започване на пълни преговори за сделка с МВФ до края на тази година или началото на следващата, но не очаква средствата да бъдат дадени преди изборите през март.

Франция иска да събере $357 млн. за Ливан

Франция иска да събере $357 млн. за Ливан

Инициатива на президента Еманюел Макрон

Ливан преживява най-тежката си финансова криза и сделката с МВФ се смята за единствения начин за осигуряване на помощ.

Ново правителство беше съставено в Ливан през септември, с което беше сложен край на 13-месечното безизходно положение. Ливан беше без редовно правителство, откакто стана голямата експлозия на пристанището в Бейрут на 4 август 2020 г., която доведе до оставката на кабинета на тогавашния премиер Хасан Диаб. Оттогава имаше разногласия между различните политически групи за състава на бъдещото правителство.

Външният министър Абдала Бу Хабиб също така говори и за спора за морската граница между Ливан и Израел, като каза, че е "оптимист за постигането на споразумение".

Напрежение по границата на Израел с Ливан

Напрежение по границата на Израел с Ливан

Няма пострадали