Франция заяви, че предстоящата конференция за Ливан трябва да събере 357 милиона долара помощ за най-спешните нужди на близкоизточната страна, предаде АФП.

Насрочената за сряда конференция, организирана съвместно от президента Еманюел Макрон и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, съвпада с първата годишнина от взрива, който разруши Бейрут и уби повече от 200 души.

Бившата колониална сила Франция оглави международните усилия за извеждане на Ливан от кризата.

Голям недостиг на гориво и медицински консумативи в Ливан

Голям недостиг на гориво и медицински консумативи в Ливан

Ливан страда от една от най-тежките икономически кризи в света от повече от 150 години

Първа конференция, непосредствено след експлозията, събра 280 милиона евро (332 милиона долара).

"Ситуацията се влоши", заявиха от кабинета на Макрон в понеделник.

Позовавайки се на прогноза на ООН, неговият офис заяви, че новите нужди на Ливан възлизат на 357 милиона долара и засягат снабдяването с храни, образованието, здравеопазването и достъпа до чиста вода.

Световните сили поставиха голяма част от помощта си в условие Ливан да създаде правителство, способно да се справи с корупцията.

Местното разследване на катастрофата все още не е довело до значителни арести или дори идентифициране на виновник, като политиците са широко обвинени в забавяне на напредъка.

През изминалата година Ливан изпадна в политическа и финансова криза.

ЕС готви санкции за политици и бизнесмени от Ливан

ЕС готви санкции за политици и бизнесмени от Ливан

Мерки в защита на демокрацията

Институционалният вакуум задържа потенциален финансов план за спасяване на Ливан, който не изпълни задълженията си през миналата година и оттогава потъна в това, което Световната банка определи като една от най-тежките кризи в света за последните два века.