Изпълняващият длъжността министър-председател на Ливан Хасан Диаб апелира в понеделник за спешна финансова помощ от арабските държави в Персийския залив. Това разкри новинарският портал El Nashra.

Хасан Диаб е на посещение в Доха (Катар). Той каза, че страната му е на ръба на колапса.

"Ливан потъва все по-дълбоко в тъмен тунел, от който не се вижда изход", каза той. "Така че почукахме на вратите на Катар и ще се опитаме да се свържем с други арабски братя с надеждата, че ще ни приемат."

Според Диаб, "потъването на Ливан се нуждае от спасителен пояс, но не може да получи помощ от международната общност поради забавянето при формирането на нов кабинет". Причината за икономическия срив на и.д. премиерът определи "корупцията, която преобладава в най-висшите ешелони на властта в продължение на десетилетия и погрешна политика на заеми".

Ливан готви указ за разширяване на морската граница с Израел

Ливан готви указ за разширяване на морската граница с Израел

Десетилетният спор пречи на добива на газ

Диаб припомни, че Катар е помогнал на ливанците да възстановят селищата в южната част на страната, унищожени след израелската агресия през 2006 г., и е помогнал за преодоляване на националната криза през 2008 г. в резултат на споразуменията за помирение, постигнати в Доха между ливанските политици.

Хасан Диаб бе приет в Доха от емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани и министър-председателя шейх Халед бин Халифа Ал Тани. Според портала, Диаб очаква, че спешната финансова помощ от Катар ще помогне да се поддържат държавни субсидии за основни храни и стоки от първа необходимост.

Обезценяването на националната валута, ливанската лира, се е увеличило повече от два пъти от 2019 г. насам и доведе до стремително покачване на цените в Ливан. Според Световната банка 60% от гражданите сега живеят под прага на бедността, а безработицата, която се е увеличила по време на пандемията, е достигнала 40%.