В понеделник служебният министър-председател на Ливан одобри проект на указ за разширяване на претенциите на страната в спора с Израел за морската им граница, която пречи на проучванията на въглеводороди в потенциално богатия на газ район. Хасан Диаб подписа документа, след като по-рано министърът на обществените работи и министърът на отбраната го одобриха, предаде "Ройтерс".

Изменението ще добави около 1400 квадратни километра към изключителната икономическа зона, заявена от Ливан в първоначалното му представяне пред ООН. Проектът на указ, свързан с изменението на първоначалния указ 6433 от 2011 г., сега е отнесен за одобрение от председателството преди искане до ООН за официално регистриране на новите координати за морската зона.

През октомври започнаха преговори между старите врагове Ливан и Израел, за да се опитат да разрешат спора, но преговорите, кулминация на тригодишната дипломация от САЩ, оттогава спряха.

Ливан и Израел с втори кръг преговори за морската граница

Ливан и Израел с втори кръг преговори за морската граница

Бейрут иска да се договори с Израел за морските граници, за да може да проучва за газ и петрол

Вашингтон тогава определи споразумението като "историческо".

"Очаквам указът да бъде подписан, тъй като всички, министърът на отбраната и министър-председателят и президентът, са загрижени за това", каза министърът на благоустройството Мишел Найжар на пресконференция по-рано в понеделник.

Ливан обяви, че преговорите са технически и не са свързани с някаква политическа нормализация с еврейската държава.