Ново правителство беше съставено в Ливан, с което беше сложен край на 13-месечното безизходно положение, довело до една от най-дълбоките кризи и бедност в историята на страната, информира "Франс прес", позовавайки се на канцеларията на президента Мишел Аун.

Президентската канцелария уточни, че е подписан указът за новото правителство, оглавявано от бизнесмена милиардер Наджиб Микати.

Ливан получава газ и ток през Сирия

Ливан получава газ и ток през Сирия

Тежка ситуация в Бейрут

Ливан беше без редовно правителство, откакто стана голямата експлозия на пристанището в Бейрут на 4 август 2020 г., която доведе до оставката на кабинета на тогавашния премиер Хасан Диаб. Оттогава имаше разногласия между различните политически групи за състава на бъдещото правителство.

Нов кабинет беше условие за така необходимата международна помощ, но предстои да се види дали той ще може да осъществи исканите реформи и да спаси Ливан от фалит.

Микати, премиер на Ливан за трети път и най-богатият човек в страната, направи изявление от президентството, в което обеща да направи всичко възможно в усилията за спасяване на страната.

Армията в Ливан конфискува запаси от бензин

Армията в Ливан конфискува запаси от бензин

Кризата в страната продължава

"Ще използваме всяка секунда да призовем международните органи и да осигурим основните ежедневни нужди на живота", обеща той и добави, че правителството му също така ще се обърне за помощ към арабските страни.

Микати, който беше определен за премиер през юли, след като двамата му предшественици не успяха да постигнат споразумение за нов състав на кабинета, представи своя списък с министри.

Сред новите министри са много технократи, но всеки министър беше одобрен от една или няколко от фракциите, които доминираха в ливанската политика от Гражданската война 1975-1990 г.

Франция иска да събере $357 млн. за Ливан

Франция иска да събере $357 млн. за Ливан

Инициатива на президента Еманюел Макрон

Продължителните усилия за постигане на разбирателство за правителство бяха възприети със скептицизъм в най-добрия случай от обществеността, като мнозина подозират, че едни и същи политически партии, които управляваха Ливан от десетилетия, е малко вероятно да доведат до радикална промяна.

Наследствените политически барони на страната досега изглеждаха неподатливи на международния натиск, който се засили след кръвопролитната експлозия на пристанището в Бейрут.

В една от най-големите неядрени експлозии в света загинаха повече от 200 души, като вината за нея масово беше хвърлена върху правителството и неговата некомпетентност и корупция.

Сами Надер, ливански политически анализатор, коментира, че няма голяма надежда за пробив, ако динамиката, преобладаваща по време на преговорите за съставяне на кабинета, остане.