Сирийските власти се съгласиха да предоставят своята територия за транспортиране на газ и електроенергия до Ливан, който е изправен пред тежка икономическа криза, включително в сектора на горивата, съобщи в. "Дейли стар".

Това стана известно след срещата в Дамаск на ливанската делегация, ръководена от вицепремиера Зейна Акар, със сирийския външен министър Фейсал Мекдад и сирийския петролен министър Басам Туме.

"Дейли стар" припомня, че Ливан очаква да сключи сделки за внос на газ от Египет и електроенергия от Йордания, а доставките трябва да се извършват с помощта на инфраструктурата на Сирия.

"Хизбула" внася в Ливан танкер с иранско гориво

"Хизбула" внася в Ливан танкер с иранско гориво

В Ливан вече повече от година няма редовно правителство, а от Централната банка обявиха, че спират субсидирането на вноса на горива

Според представителя на ливанската делегация Насри Хури, Сирия е готова "да осигури транзита на египетски газ и йордански ток през сирийска територия". Страните са се договорили да сформират съвместна група, която да разработи техническите подробности.

Това е първото официално посещение на толкова високо ниво на ливански представители в Дамаск от началото на конфликта в Сирия през 2011 г., отбелязва в. "Дейли стар".

През август ливанската президентска администрация съобщи, че САЩ са се съгласили да помогнат на страната с доставките на електроенергия и газ през територията на Сирия.

По този начин Вашингтон ще направи изключение от икономическите санкции срещу Сирия, които забраняват бизнес с Дамаск, коментира "Дейли стар".

В момента Ливан преживява тежка икономическа криза.

Армията в Ливан конфискува запаси от бензин

Армията в Ливан конфискува запаси от бензин

Кризата в страната продължава

Наблюдавани са прекъсвания на доставките на гориво и чести прекъсвания на електрозахранването, парализиращи болници, магазини, производствени предприятия и ресторанти.

Прекъсванията на електрозахранването понякога продължават до 22 часа на ден.