Ливанската армия откри и конфискува тайници с бензин и дизел. Това стана при набези в събота в долината Бекаа в източната част на страната. Тези доставки на бензин и дизел са били предназначени за контрабанда в съседна Сирия, съобщават ливански медии.

Според него привърженици на шиитската партия "Хизбула", чиито бойци се бият на страната на сирийската армия, се предполага, че се занимават с незаконни доставки на петролни продукти през границата. "Това се случва в момент, когато в Ливан има остър недостиг на гориво".

По-рано командването на въоръжените сили на Ливан обяви набези в затворени бензиностанции, собствениците на които приютяват бензин в очакване на повишаване на цените на горивата и смазочните материали след отмяната на държавните субсидии. В изявление армейската пресслужба отбелязва, че всички конфискувани бензини ще бъдат раздавани на населението безплатно.

Голям недостиг на гориво и медицински консумативи в Ливан

Голям недостиг на гориво и медицински консумативи в Ливан

Ливан страда от една от най-тежките икономически кризи в света от повече от 150 години

Гуверньорът на Ливанската централна банка Риад Саламе заяви в събота, че 800 милиона долара са били изразходвани за закупуване на петролни продукти през юли. "Тези резерви трябваше да са достатъчни за Ливан за три месеца", каза той, като поиска от властите "да проучат къде бензинът и дизелът изчезват. "

Изказването на шефа на Централната банка, който на 12 август взе непопулярно решение за премахване на държавните субсидии за горива и смазочни материали, предизвика бурна реакция сред обществеността. Антисирийските политици нападнаха Хизбула и нейните поддръжници. Лидерът на Прогресивната социалистическа партия Уалид Джамблат заяви пред MTV Lebanon, че "премахването на субсидиите е неизбежно и ще спре контрабандата на петролни продукти в Сирия, заобикаляйки санкциите на САЩ и ЕС".

От своя страна ръководителят на Свободното патриотично движение Джибран Базил обвини управителя на Централната банка в умишлени стъпки, които "застрашават социалната сигурност и политическата стабилност". Според него неочакваното решение на Саламе "показва, че той действа в интерес на онези сили, които се стремят да нарушат формирането на ново правителство начело с Наджиб Микати".

Новината за премахване на субсидиите за горива и смазочни материали предизвика паника в Бейрут. Огромни опашки се появиха по бензиностанциите. В очакване на увеличение на цената на хляба, населението изпразни хлебопекарните, които сега са отворени само сутрин. Недоволните жители започнаха да блокират магистралите на редица места с горящи гуми, което доведе до задръствания.

Франция иска да събере $357 млн. за Ливан

Франция иска да събере $357 млн. за Ливан

Инициатива на президента Еманюел Макрон

На фона на нарастващите улични протести, ливанският президент се срещна с ръководителя на Централната банка и поиска от него да коригира решението си за премахване на субсидиите и да координира последващи действия с правителствените ведомства.