Външният министър на Франция заплаши да засили натиска срещу ливанските политици, които той обвини в "колективно самоубийство", защото не са успели да извадят страната от икономическия крах, информира "Ройтерс".

По време на посещението си в Бейрут Жан-Ив Льо Дриан коментира, че Франция, която ръководи усилията за предоставяне на чуждестранна помощ на Ливан, трябва да действа в лицето на политическата безизходица в страната, в която от месеци се водят преговори за съставяне на правителство.

Ако тя продължи, каза той, ще има строги наказателни мерки на френско и потенциално на равнище Европейски съюз срещу ливанските власти, които блокират напредъка. Той не е отговорил на въпроси кой и кога ще бъде засегнат.

Ливан е пред крах

Ливан е пред крах

Бейрут търси финансова помощ

"Това, което мога да ви кажа, е, че за нас изпитателният период на отговорност приключи. Затова решихме да засилим натиска", подчерта Льо Дриан и допълни: "Започнахме да инициираме ограничителни мерки. Тези, които са цел на мерките, ще го знаят."

Франция, бившият колониален владетел в Ливан, е разочарована след неуспешни опити за обединяване на враждуващите лидери на страната, за да се споразумеят за нов кабинет или да започнат реформи за отключване на така необходимата чужда помощ.

Валутата се срина от 2019 г., банковият сектор е парализиран, а голяма част от населението сега е бедно.

Миналия месец Париж заяви, че предприема мерки за ограничаване на влизането на някои ливански официални лица за блокиране на усилията за справяне с безпрецедентната криза, която се корени в десетилетия на корупция и задлъжнялост.

Загинал и стотици ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция в Ливан

Загинал и стотици ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция в Ливан

Протестиращите искат подобряване на условията на живот

Няма официално съобщение за това какви стъпки е предприела Франция или срещу кого и потенциалното въздействие остава неясно, след като няколко ливански политици притежават двойно гражданство.

Посещението на Льо Дриан включваше срещи с активисти, както и посещение на училища и пристанището в Бейрут, където огромна експлозия миналия август уби 200 души. Служебното правителство подаде оставка заради опустошителния взрив.

Оттогава конфликтът за състава на кабинета между президента Мишел Аун и трикратния премиер Саад ал Харири, който беше определен за съставяне на правителство през октомври, се задълбочи.

Льо Дриан уточни, че е казал на Аун, Харири и дългогодишния председател на парламента Набих Бери на срещи в сряда, че е там, за да подкрепи ливанския народ и безизходицата трябва да приключи. "Тук съм, за да избегна това колективно самоубийство, организирано от някои", подчерта той.

Протести обхванаха Ливан

Протести обхванаха Ливан

Демонстрации срещу локдауна