Броят на ранените при сблъсъци между демонстранти и полицията в ливанския град Триполи е достигнал 226 души, съобщава агенция NNA, позовавайки се на данни от Ливанския червен кръст и спешната помощ. 

По данни на Червения кръст, 35 души са хоспитализирани, 67 са лекувани на място. На свой ред екипите на спешна помощ съобщиха, че 31 души са откарани в болници, 93 са получили медицинска помощ на място.

Телевизия "Ал Маядийн" уточнява, като се позовава на източници, че в резултат на сблъсъците са ранени около 20 служители по сигурността, сред които има и офицери.

Допълва се, че един протестиращ е загинал

Протести обхванаха Ливан

Протести обхванаха Ливан

Демонстрации срещу локдауна

Безредиците и сблъсъците между демонстранти и полиция продължават в Триполи вече трети ден. Гражданите, излезли на улицата, настояват да се вземат мерки за подобряване на условията на живот и премахване на полицейския час, наложен заради новото избухване на коронавируса. Протестиращите обвиняват властите в бездействие и за докараните до глад бедни семейства.

Както уточниха от правоохранителните органи, протестиращите обсипаха полицията с бойни гранати, в резултат на което бяха ранени деветима служители на реда. За разгонването на демонстрантите са използвани армейски части и бронирана техника.

Повече от година Ливан е в състояние на дълбока икономическа криза, банковата система остава почти напълно парализирана, националната валута продължава да пада спрямо долара, покупателната способност на гражданите намалява, на фона на което рязко се влоши криминогенната обстановка в цялата страна. Повече от половината от населението се оказа под прага на бедността и загуби работата си.

Тотален локдаун в Ливан

Тотален локдаун в Ливан

Мярката ще е в сила до 25 януари

Въведеният на 14 декември режим на епидемиологична извънредна ситуация принуди всички частни и публични предприятия да затворят след ново избухване на коронавируса в страната. Властите от своя страна не са в състояние да предприемат мерки заради липсата на правителство, наличието на което е необходимо за ефективни реформи и преговори за получаване на международни заеми, за да започне възстановяването на икономиката и извеждането на страната от кризата. Ситуацията се влошава от присъствието в Ливан на около 2 млн. бежанци от Сирия и Палестина при население от 4,5 млн. души.