Тотален локдаун в Ливан.

Мярката ще е в сила до 25 януари, съобщи АП.

Властите затварят страната за 11 дни на фона на увеличаването на броя на заразените граждани и смъртните случаи вследствие на коронавирусна инфекция.

Според решението на Висшия съвет на отбраната на републиката от четвъртък всички държавни институции и частни компании спират да работят, кината, библиотеките, музеите, банкетните зали, стадионите и казината са затворени. Училищата и университетите преминават изцяло към дистанционно обучение.

Въведена е забрана за разходки в общински паркове и насипи; движението из града е разрешено само в най-екстремните случаи. Хранителни магазини, пекарни и столове ще доставят храна на обществеността при поискване.

В сряда изпълняващият длъжността министър на здравеопазването на републиката Хамад Хасан беше обявен за заразен с коронавируса. Възпитаник на руски университет, който има голям принос в борбата срещу пандемията, е в болницата на Свети Георги в региона Хадас, състоянието му е стабилно. На сутринта Хасан обяви в Twitter, че е в карантина, след като трима от неговите помощници са диагностицирани с коронавирус. По-късно стана известно, че след преминаване на PCR тестване, действа шефът на Министерството на здравеопазването, е записан положителен резултат.