Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" се закани да внесе в Ливан поне един танкер с иранско гориво. Това е обявил неин представител, цитиран от Ройтерс. Това ще бъде в нарушение на американските санкции.

Според лидера на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала САЩ и Израел не бива да се опитват да пречат на доставката, тъй като страната е пред финансов колапс.

От една страна в Ливан вече повече от година няма редовно правителство, а от друга - миналата седмица от Централната банка в страната обявиха, че спират субсидирането на вноса на горива. Това доведе до техния недостиг и до безредици в Ливан.

Ето защо Хасан Насрала е подчертал, че не иска да има проблем с никого, а само да помогне на ливанците.

Високопоставен представител на ливанците разкритикува "Хизбула", че с хода си само ще навлекат още санкции за страната и така Ливан няма да има друг избор освен да се превърне във васална територия на Иран.

Говорителят на израелската армия подполковник Амнон Шефлер отказа да коментира дали Израел ще предприеме военни действия за спиране на доставката, но я определи като част от иранска схема за износ на революция.

Посланикът на САЩ в Ливан Дороти Ший обяви пред "Ал Арабия", че Ливан не се нуждае от ирански танкери, като подчерта, че край бреговете на страната има "цял куп" кораби с гориво, които чакат да бъдат разтоварени.

Междувременно от Съединените щати са преговаряли с Египет и Йордания, за да помогнат на Ливан да намери решение на тежката ситуация, в която страната е изпаднала.

Армията в Ливан конфискува запаси от бензин

Армията в Ливан конфискува запаси от бензин

Кризата в страната продължава

По думите на иранската медия Nournews горивото е купено от група ливански шиитски бизнесмени. През юни Насрала обяви, че Иран е готов да приеме плащане в ливанска валута, макар и тя да е загубила над 90% от стойността си през последните две години.

Загинали и ранени при взрив на цистерна с газ в Ливан

Загинали и ранени при взрив на цистерна с газ в Ливан

Властите разследват инцидента

Насрала не е обявил кога и къде ще пристигне пратката. Една от възможностите е в съседна Сирия, където по данни на Ройтерс "Хизбула" подготвя резервоар за съхранение на гориво като част от плановете й за реакция на кризата.