Мошеници, спекуланти и крадци по целия свят се възползват от повишеното търсене на хигиенни пособия като маски, дезинфектанти и ръкавици, крадейки ги и препродавайки ги след това на раздути цени, предаде агенция ДПА.

Германия: Епидемията от коронавирус вече е пандемия

Германия: Епидемията от коронавирус вече е пандемия

Ситуацията в Германия и Европа се промени драстично през последните дни

Индонезийската полиция съобщи, че е иззела над 500 кашончета с маски за лице. В Индонезия започна масово изкупуване на подобни материали, след като тези дни властите там потвърдиха първите два случая на заболяване с вируса. Цената за кашонче маски може да достигне до 25 пъти над обичайното, пресмята БНР.

Из цяла Европа през последните дни полицейските служби също извършваха подобни акции. В Италия финансовата полиция извърши претърсвания на различни адреси, за да противодейства на продажбата на маски и дезинфектанти на многократно завишени цени.

Коронавирусът принуди "Луфтханза" да приземи 150 самолета

Коронавирусът принуди "Луфтханза" да приземи 150 самолета

Говорител поясни пред британското издание, че 125 от приземените самолети са континентални, а 25 са междуконтинентални

Служители на италианската финансова полиция иззеха 10 000 маски за лице от един-единствен магазин в района на Неапол, където те били продавани с до 300 процента надценка. Италианската финансова полиция добави, че е обвинила 14 онлайн продавачи в извършване на фалшива реклама, след като били заловени да предлагат на високи цени маски и ръкавици, за които твърдели, че осигуряват "пълен имунитет" срещу вируса.

В Германия бе съобщено за кражба на 200 литра дезинфектант от болница в град Любек. Субстанциите са крадени през последната седмица от различни отделения на местна университетска болница, съобщи неин говорител. Извършителите вероятно са от болничния персонал, добави той.

Борис Джонсън обеща платен болничен от първия ден за всеки с коронавирус

Борис Джонсън обеща платен болничен от първия ден за всеки с коронавирус

Министър-председателят заяви, че правителството ще промени законодателството

Във Франция обществените болници в Париж съобщиха, че засилват мерките за охрана на складовете си, след като от болници в града бяха откраднати над 8000 маски и 1200 шишенца с дезинфектант.