Докато в много европейски страни се наблюдава ръст на заразените с новия коронавирус (COVID-19), Стокхолм, епицентърът на заразата в Швеция, отбелязва непрекъснат спад и регистрира най-малко случаи от началото на март през миналата седмица, съобщиха властите, цитирани от "Франс прес".

В шведската столица 250 от 14 000 души, тествани през миналата седмица, са били заразени с вируса, като това представлява 1,8 процента от тестваните.

В Швеция няколко хиляди души с фалшива положителна проба за коронавируса

В Швеция няколко хиляди души с фалшива положителна проба за коронавируса

3 700 души са дали положителна проба, въпреки че не са заразени

Пер Фолин, ръководител на отдел в Стокхолм за контрол и превенция на заразните болести, уточни, че това е "най-ниското ниво от много дълго време".

"Не можем действително да сравняваме сега и преди", тъй като масово тестване не започна в Швеция до юни, "но може да се каже от седмица 10 или 11 насам, може би дори по-рано", изтъкна Фолин.

Преди юни Стокхолм тестваше само сериозни случаи, постъпили в болница.

Понастоящем броят на пациентите с COVID-19 на лечение в интензивно отделение е нисък, като към 31 август шест пациенти са били в болниците в Стокхолм, в сравнение с 225 души в края на април.

Премиерът на Швеция: Избрахме правилната стратегия срещу COVID-19

Премиерът на Швеция: Избрахме правилната стратегия срещу COVID-19

Льовен защити правителствените мерки от критиците

"Причината, поради която сега имаме относително ниска предаваемост на заразата, се дължи до голяма степен на факта, че толкова много жители на Стокхолм следват препоръките да стоят вкъщи, когато сте болни, да си миете ръцете и да спазвате дистанция", отбеляза още Фолин.

По-рано тази година Швеция фокусира вниманието на света с отказа си да наложи карантина, като вместо това настояваше за социално дистанциране и хигиенни препоръки.

Властите в страната също така отказаха да препоръчват използването на маски за лице, но казаха, че използването им може да бъде препоръчано в бъдеще.

До момента Швеция е на осмо място в света с 577 жертви на 1 млн. жители, главно заради неспособността си да защити възрастните хора в старческите домове в ранните етапи на пандемията.

Коронавирус: Спад на новите случаи в Швеция до нивата от май

Коронавирус: Спад на новите случаи в Швеция до нивата от май

283 заразени с коронавирус днес

Ала данните на Швеция от известно време сочат в правилната посока.

Ежедневният брой на починалите в страната достигна пика си през април и сега намалява до няколко починали на ден, докато броят на заразените непрекъснато намалява от началото на юни, а коефициентът на репрудуктивност на вируса до голяма степен се задържа под 1 от началото на юли.

Здравните власти заявиха, че не очакват голямо възраждане на вируса да се случи отново в Швеция, където училищата бяха отворени отново в средата на август.