Обилен сняг покрива Истанбул втори ден. В резултат на това стотици полети бяха отменени и плановете на хиляди пътуващи бяха объркани. Това съобщава Агенция "Франс прес".

Според прогнозата снеговалежът ще отслабне по-късно през деня, но необичайно ниски температури, дори за това време на годината, значително под нулата, се очакват през седмицата.

Националният превозвач "Турските авиолинии" е отменил над 600 полета - включително всички вътрешни полети до вечерта. Продължават усилията за почистване на снега от своя център на международното летище "Ататюрк".

Студовете сковаха Полша, в Турция спряха движението през Босфора

Студовете сковаха Полша, в Турция спряха движението през Босфора

Необичайна за Турция зима

Изпълнителният директор на авиокомпанията Билал Екси заяви в Туитър, че над 10 000 пътници, които не могат да достигнат до Истанбул, са настанени в хотели. Други 5000, които не могат да напуснат, са настанени в града.

След ядосани оплаквания от някои блокирани пътници в социалните мрежи, Екси допълни: "Ние работим, за да гарантираме, че нашите пътници няма да страдат в тези трудни условия".

Той допълни, че заради тежките климатични условия броят самолетите на летище "Ататюрк" е ограничен само до 172 излитащи и 209 кацащи за днес. При нормални условия на летището кацат и излитат над 1500 самолета.

Междувременно община Истанбул изпрати над 1300 автомобила и 7000 души по улиците, за да чистят снега.

Метрото и трамваите в града работят денонощно, за да могат да компенсират проблемите по пътищата.

С намаляване на ветровете и подобряване на видимостта Босфорът бе отворен за корабоплаване. Движението на фериботите бе възстановено.