Стотици са евакуирани, докато пожарникарите се борят с бушуващите пожари на гръцкия остров Евия, вторият по големина остров в страната, съобщава БиБиСи.

Димът от пламъците, който обхващат големи площи на острова, достига до Атина, на около 112 км.

Пожарите унищожават "уникална, недокосната борова гора" на Евия, докато пожарникари се борят да задържат ситуацията под контрол.

Силни ветрове затрудняват гасенето на 40-те пожара в Гърция

Силни ветрове затрудняват гасенето на 40-те пожара в Гърция

Силно засегнат е остров Елафонисос...

"Това е огромна екологична катастрофа", коментира действащият областен управител Костас Бакоянис пред АФП. Той допълва, че ситуацията все пак изглежда се подобрява след "свръхчовешките усилия" за овладяване на пламъците във вторник вечерта.

Повече от 200 пожарникари помагат в борбата заедно със 75 пожарни машини, девет хеликоптера и седем самолета, съобщава информационната агенция.

Италия и Испания предложиха допълнителни самолети, които да помогнат с изливането на вода над горите в опит да потушат пламъците.

Изпратиха ферибот за блокираните туристи на остров Самотраки
Обновена

Изпратиха ферибот за блокираните туристи на остров Самотраки

От МВнР уточняват, че ще бъдат изпратени още 2 кораба

Други пожари избухнаха на остров Тасос, както и в централния район Виотия и Пелопонес. Има съобщение за пожар в Пеания, предградие на Атина. Дим е покрил е покрил гръцката столица.

Пожарът избухна след почивните дни във вторник, след като температурите стигнаха 40°C в допълнение със силни ветрове.

Новоизбраният премиер Кириакос Мицотакис отмени плановете си за лятна ваканция и коментира, че пожарникарите са "дали всичко от себе си" за справяне с пламъците, често с малко сън и храна.

Комисарят по хуманитарните въпроси на ЕС Христос Стилианидес коментира, че ситуацията "остава трудна", но предполага, че може да успеят да "ограничат екологичните загуби".

Екстремна опасност от пожари в Гърция

Екстремна опасност от пожари в Гърция

Обявена е най-високата степен на пожарна опасност