Най-малко 116 души души са загинали, а 400 други са били ранени след земетресението, ударило граничния регион Гансу-Цинхай в Китай във вторник, съобщава АП.

То е нанесло и големи материални щети по сгради и пътища, нарушило е и комуникациите. 

Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) съобщи за земетресение с магнитуд от 6,2.

Трусът е бил на дълбочина 35 км, с епицентър на 102 км запад-югозападно от Ланджоу, Китай.

Националната комисия на Китай за превенция, намаляване и помощ при бедствия и Министерството на управлението на извънредните ситуации са активирали спешна помощ от ниво IV за помощ при бедствия.

Снимка 646668

Източник: EPA/БГНЕС

Екип е бил изпратен в засегнатите райони, за да оцени въздействието на бедствието и да даде насоки за местни операции за подпомагане.

Припомняме, че подобни мощни трусове с много загинали, ранени и значителни разрушения са често явление за страната. 

Президентът на Тайван Цай Инуън изрази съболезнования на Китай и предложи помощта на правителството си след земетресението.

Напрежението между Тайпе и Пекин, който счита демократично управлявания остров за своя територия, нарасна през последните четири години, тъй като Китай се опитва да отстоява претенциите си за суверенитет с политически и военен натиск.

Като оставя това настрана обаче, Цай поднесе в социалната мрежа "Екс" "искрени съболезнования" на всички онези, които са загубили свои близки.

"Молим се всички засегнати да получат помощта, от която се нуждаят, и се надяваме на бързо възстановяване. Тайван е готов да предложи помощ в усилията за реагиране при бедствия", написа тя на английски език и с опростени китайски йероглифи, които се използват в Китай, но не и Тайван.

И преди Цай е поднасяла съболезнования на Китай за различни бедствия, включително миналата година след земетресение в провинция Съчуан.

Тайван, където също често има земетресения, изпрати спасителен екип в Китай през 2008 г., след като мощен трус удари провинция Съчуан, причинявайки смъртта на почти 70 000 души и нанасяйки големи щети.