Обилен снеговалеж и хладно време взеха 170 живота, включително деца и жени в Афганистан през последните три седмици. Това съобщи в неделя "Синхуа", като цитира говорителя на Министерството на природните бедствия и хуманитарните въпроси Шафиула Рахими.

"Общо 170 души, включително деца и жени, са загубили живота си, а други 30, включително жени и деца, са ранени поради хладно време и снеговалеж в 24 от 34-те провинции на страната през последните три седмици", каза Рахими пред Синхуа.

Студът е убил също 80 000 говеда, включително крави, овце и кози на други места в страната.

Повече от 150 жилищни сгради са били напълно унищожени или частично повредени през периода, каза служителят.

Служителят също призова хуманитарните агенции да осигурят хуманитарна помощ на нуждаещите се афганистански семейства в този критичен етап и да им помогнат да оцелеят през мразовитата зима.

В лишения от пари и опустошен от война Афганистан, където няма система за централно отопление, хората често използват въглища, дърва или втечнен газ, за да се стоплят през зимата, което в много случаи отнема човешки животи поради изтичане на газ или емисии на въглероден окис.

Изключително хладно време и снеговалеж обхванаха части от Афганистан от първата седмица на януари, когато температурите паднаха до минус 30 градуса по Целзий в някои райони.