Смъртоносна виелица, която връхлетя Бъфало, щата Ню Йорк, на Коледа блокира хората в колите им, причини прекъсвания на електрозахранването и увеличи броя на жертвите на системата от зимни бури, която обхвана Съединените щати, предава Ройтерс.

Двадесет и осем души са загинали досега при инциденти, свързани с времето, според данни на NBC News. CNN съобщи за 26 смъртни случая в неделя сутринта.

Ръководителят на окръг Ери Марк Полонкарц каза, че броят на загиналите от бурята се е увеличил от три на седем през нощта в района на Бъфало, в щата Ню Йорк, където снегът продължи да вали в неделя, като достигна височина от 120 см.

Някои от загиналите в неделя сутринта са открити в коли, а други в снежни преспи, каза Полонкарц, добавяйки, че броят на жертвите от бурята може да нарасне.

"Това не е Коледата, на която някой от нас се надяваше, нито очакваше, но се опитайте да прекарате Коледа възможно най-весело днес", написа Полонкарц в "Туитър" в неделя. "Моите най-дълбоки съболезнования към семействата, които са загубили близки."

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул каза пред репортери, че се е свързала с Белия дом и че администрацията на Байдън ще подкрепи искането на щата за обявяване на бедствено положение на федерално ниво.

"Това ще остане в историята като най-опустошителната буря на Бъфало и ние все още сме в средата й", каза Хочул.

Мощната зимна буря, която докара мраз от Северните големи равнини до границата между САЩ и Мексико, пое на изток в неделя, след като предизвика масово спиране на тока на милиони в края на седмицата и доведе до отмяна на полети по време на натоварения празничен период.

Повече от 200 000 абонати останаха без електричество по Източното крайбрежие на САЩ, Тексас и щата Вашингтон в неделя, което е значително подобрение от 1,8 милиона, които останаха без ток в събота, според PowerOutage.us. В Бъфало 16% от жителите са без ток в неделя, заявиха местните власти.

Коледните сутрешни температури все още са доста под средните за сезона в централните и източните части на САЩ и под нулата дори на юг до крайбрежието на Мексиканския залив, каза метеорологът от Националната метеорологична служба (NWS) Рич Ото.

В Южна Флорида игуани падаха от дървета, парализирани поради рязък спад на температурата до 7 градуса по Целзий, според доклади на жители и изображения, публикувани в "Туитър".

В окръг Ери около 500 шофьори бяха блокирани в превозните си средства в нощта на петък срещу събота сутринта, като Националната гвардия беше извикана да помогне за спасяването им, каза Полонкарц.

В неделя все още е в сила забрана за шофиране в целия окръг. Летището в Бъфало е затрупано със 109 см сняг към 7:00 часа местно време (!4:00 часа българско време) в неделя.

Длъжностни лица в Кентъки потвърдиха, че има най-малко три смъртни случая, свързани с бурята в този щат, докато най-малко двама шофьори загинаха и много други бяха ранени при верижна катастрофа на 50 автомобила, която затвори магистралата на Охайо в двете посоки по време на снежна буря близо до Толедо в петък .

Снежна буря парализира райони в САЩ и Канада

Снежна буря парализира райони в САЩ и Канада

Тя може да причини хаос преди празниците