Мощен арктически студен фронт донесе снежни виелици в райони на САЩ и Канада тази седмица, понижавайки температурите до опасни нива, причинявайки прекъсвания на електрозахранването и създавайки хаос във ваканционните пътувания за милиони американци, информира Си Би Си.

Бурята се очаква да обхване от тихоокеанския северозапад до Скалистите планини, Големите равнини, Големите езера и Централните Апалачи, съобщи Националната метеорологична служба. Фронтът вече засегна тихоокеанския северозапад във вторник, отменяйки почти всички полети до и от международното летище във Ванкувър и натрупвайки сняг в Каскадите, което води до коварни условия на шофиране. Освен това имаше десетки закъснения и отменени полети на международното летище Сиатъл-Такома, според сайтът за следене на полети FlightAware.

По време на бурята температурите може да паднат бързо "само за няколко часа", предупреди метеорологичната служба.

Бурята може също така да попречи на празничните пътувания в четвъртък, за който Федералната авиационна администрация прогнозира, че ще бъде най-натовареният ден за пътуване през празничния сезон, с повече от 47 000 планирани полета. Няколко големи авиокомпании вече обявиха, че ще предложат ваучери на клиентите, които ще им позволят да пренасрочват полети, без да плащат неустойки.

Фронтът на бурята ще се премести на юг, удряйки крайбрежието на Тексас и Флорида. Метеорологът Крис Уорън от Weather Channel прогнозира, че след като студеният въздух "слезе" на юг от четвъртък вечерта до петък сутринта, той "потенциално може" да създаде "внезапно замръзване, с температури под нулата , което може да доведе до поледици по пътищата.

През февруари 2021 г. зимна буря спря тока на стотици хиляди тексасци за дни. Това прекъсване на електрозахранването впоследствие беше обвинено за повече от 200 смъртни случая.

Зимна буря удря североизточните щати на САЩ

Зимна буря удря североизточните щати на САЩ

Тя вече донесе "рояк от торнада" на юг