Студът в Източна Азия е убил най-малко 85 души в Тайван и е блокирал 60 000 туристи в Южна Корея. Това съобщава Би Би Си.

Според информация от тайванските медии смъртните случаи са вследствие на хипотермия и сърдечни заболявания след внезапното понижаване на температурите през уикенда.

Междувременно, заради обилен снеговалеж бе затворено летището на ваканционния корейски остров Джеджу. Полетите бяха отменени.

Студът обхвана също Хонконг, Южен Китай и Япония.

Много от починалите в Тайван са възрастни хора, живеещи в северните райони като Тайпе и Таоюен. В тези райони са регистрирани 66 от смъртните случаи.

Други 16 починали са регистрирани в южния град Каошиюнг.

Температурите в град Тейпе в неделя паднаха до рекордно ниски градуси от 16 години насам (4 градуса по Целзий), а много от жилищата в Тайван нямат централно отопление.

Много от жертвите са починали от сърдечни проблеми или недостиг на въздух.

Официален представител от града обяснява, че не толкова действителните температури, колкото внезапното им понижаване е довело до проблеми с кръвоносната система на хората.

Властите съветват хората, особено възрастните, да стоят на топло и да не излизат на студа.

В Южна Корея над 500 вътрешни и международни полети са били отменени на остров Джеджу, известен с меко време и плажове. Температурите там спаднали до минус 6 градуса по Целзий. Очаква се летището да бъде отворено тази нощ.

Хиляди туристи са останали блокирани през уикенда. Местните власти се опитвали да намерят транспорт и места за настаняване.

В Хонконг температурите паднали до 3 градуса, най-ниските за близо 60 години.

Части от Южен Китай също са видели рядкото явление – сняг, докато японският остров Окинава видял суграшица за пръв път в историята.

Снежни бури засегнали големи части от Япония, като повече от 600 вътрешни полети са били отменени в страната в неделя и понеделник. Най-малко петима души са починали досега, а повече от 100 са пострадали в Япония.

Температурите са паднали и в някои части на Югоизточна Азия, включително Виетнам и Тайланд.