Властите в Судан няма да искат удължаване на мироопазващата мисия в Дарфур, тъй като на този етап считат, че цивилното население не е застрашено. Това е заявил въшният министър, цитиран от "Ройтерс". Според него е време да се сложи край на мисията на UNAMID. 

Въпреки уверенията му обаче ситуацията в региона остава напрегната заради продължаващите сблъсъци между армията и групировки. 

Мисията бе удължена миналата година. 

Около 300 000 души са убити във въоръжените сблъсъци между правителствените сили и сепаратистките групировки от 2003 г. в района на Дарфур в западен Судан. През 2007 г. бяха разположени сини каски.

Една от най-слабо развитите африкански държави, разкъсвана от дългогодишни кървави конфликти. Судан е страната, в която се води най-продължителната гражданска война в африканската история, започнала още през 1955-та година. В основата на конфликта стоят както религиозни, така и междуетнически различия.

Населяваният предимно от християни юг се противопоставя на натиска от страна на севера, в който преобладава арабско и мюсюлманско население. Започва серия от сблъсъци между правителствени сили и партизански движения, военни преврати и чести смени на правителства.

Най-силно засегнат от военните сблъсъци е източният регион Дарфур, където броят на бежанците надхвърля 2,5 милиона. Ситуацията там е определяна като геноцид срещу неарабското население.

Формално гражданската война приключва през 2011-та година, когато Южен Судан официално получава независимост. Равносметката - една от най-тежките хуманитарни кризи в историята.

През 2010 година Международният наказателен съд в Хага обвини суданския лидер Омар ал Башир в геноцид.