Супертайфун приближава Филипините и е напът да връхлети гъсто населения остров Лусон, съобщава "Франс прес".

Това наложи евакуацията на крайбрежните градове.

По данни на държавната метеорологична служба Нору е с максимална постоянна скорост на вятъра от 195 км/ч след безпрецедентно "експлозивно засилване".

Очаква се бурята, която е най-силната, връхлитала Филипините тази година, да продължи да се засилва, докато достигне сушата на около 80 км североизточно от столицата Манила в следобедните часове или вечерта местно време.

Филипините редовно са застигани от бури, като учените предупреждават, че те стават все по-мощни с глобалното затопляне заради климатичните промени.

Над 100 жертви взе тайфунът Раи във Филипините

Над 100 жертви взе тайфунът Раи във Филипините

Това е най-силната буря, ударила страната през 2021 г.

Синоптикът Роб Гиле заяви, че бързото засилване на Нору при приближаването му до сушата е "безпрецедентно" - за 24 часа скоростта на бурята се е увеличила с 90 км/ч.

Нору е напът да удари Филипините девет месеца, след като друг супертайфун опустоши обширни райони на страната, причинявайки смъртта на над 400 души.

Нору може да достигне скорост на вятъра до 205 км/ч, когато достигне сушата, според метеорологичната служба.

Очаква се той да отслабне до тайфун, докато преминава през централен Лусон, преди да навлезе в Южнокитайско море в понеделник, насочвайки се към Виетнам.

Има предупреждения за опасни бурни вълни, наводнения и свлачища и проливни дъждове.

Учебните занятия в някои райони са отменени за понеделник.

Филипините са една от най-засегнатите държави от въздействието на изменението на климата и са връхлитани средно от 20 бури всяка година.

Масова евакуация във Филипините заради тайфуна Раи

Масова евакуация във Филипините заради тайфуна Раи

Една от най-силните бури за годината удари страната