Близо 100 000 души бяха евакуирани от домовете си във Филипините, след като една от най-силните бури за годината достигна сушата в средните и източните части на островната държава. Това предаде Al Jazeera.

Филипинското метеорологично бюро съобщи, че тайфунът Раи е достигнал сушата първо на остров Сиаргао в провинция Суригао дел Норте. То предупреди за "разрушителни" ветрове и за очаквани бурни вълни в крайбрежните райони, както и наводнения и свлачища в планинските области по пътя на тайфуна.

Скоростта на вятъра се е ускорила до 195 км в час, сочат данните.

Междувременно Съвместният център за предупреждение за тайфуни (JTWC) на Военноморските сили на САЩ обяви Раи за "супер тайфун". Това е петнадесетата сериозна буря, която удря Филипините тази година.

Осем региона в страната са поставени на най-високо ниво в протокола за готовност и реакция при извънредни ситуации. Няколко от тези райони са били посъветвани да проведат превантивна евакуация. На определени места, включително в централната провинция Себу с население от 8 млн. души, е наредено преустановяване на работата и учебните занятия онлайн.

Хиляди засегнати от поредния тайфун във Филипините

Хиляди засегнати от поредния тайфун във Филипините

Провинция остана под вода