Светът има само шест месеца, за да промени хода на климатичната криза и да предотврати възстановяването на емисиите на парникови газове след блокадите, наложени заради пандемията от новия коронавирус (COVID-19), което би съсипало опитите за предотвратяване на климатична катастрофа. Това предупредиха едни от най-големите енергийни експерти в света, цитирани от "Гардиън".

"Тази година е последният шанс, ако не искаме да видим възстановяване на въглеродните емисии", изтъкна Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

ООН и СЗО: Пандемиите са резултат от унищожаването на природата

ООН и СЗО: Пандемиите са резултат от унищожаването на природата

Ако не бъде прекратено унищожението, ни чакат още по-смъртоносни епидемии

Правителствата планират да изразходват 9 трлн. долара в световен мащаб през следващите няколко месеца за спасяване на икономиките си от кризата с короновируса, изчисли МАЕ. Създадените през тази година пакети за стимулиране на икономиките ще определят формата на световната икономика за следващите три години, отбеляза Бирол, а в рамките на това време емисиите трябва да започнат да падат рязко и постоянно, или климатичните цели ще бъдат неизпълними.

"Следващите три години ще определят хода на следващите 30 години и след това", изтъква Бирол пред "Гардиън" и допълва: "Ако не предприемем действия, със сигурност ще наблюдаваме възстановяване на емисиите. Ако емисиите се възстановят, е много трудно да се види как те ще бъдат намалени в бъдеще. Ето защо настоятелно призоваваме правителствата да имат устойчиви пакети за възстановяване."

Зелените стимули могат да възстановят световната икономика и климата

Зелените стимули могат да възстановят световната икономика и климата

Включително дават по-висока възвръщаемост на държавните разходи

Емисиите на въглероден диоксид се понижиха средно за света със 17% през април в сравнение с миналата година, но след това отново се покачиха и са около 5% под нивата от миналата година.

В доклад, публикуван днес, МАЕ, която е световният златен стандарт за енергиен анализ, изложи първия световен план за екологично възстановяване, съсредоточен върху реформите в производството и потреблението на енергия. Вятърната и слънчевата енергия трябва да бъдат основен акцент, съветва докладът, наред с подобряването на енергийната ефективност на сградите и индустриите и модернизацията на електроенергийните мрежи.

Създаването на работни места трябва да бъде приоритет за страните, в които милиони станаха безработни заради пандемията от новия коронавирус и произтичащите от нея блокади. Анализът на МАЕ показва, че прицелването към зелени работни места - като например модернизиране на сгради, за да бъдат направени по-енергийно ефективни, поставяне на слънчеви панели и изграждане на вятърни електроцентрали - е по-ефективно, отколкото да се наливат пари в икономиката с високи въглеродни емисии.

Сам Фанкхаузър, изпълнителен директор на изследователския институт "Грантъм" за климатичните промени към Лондонското училище по икономика, който не е участвал в писането на доклада, предупреди, че правителствата не трябва да се опитват да "запазят съществуващите работни места във формалдехид" чрез схеми за запазване на работните места и други опити за задържане на хората в заетост, а да осигуряват преквалификация и други възможности за хората да "се придвижват към работните места на бъдещето".

Призивите за екологично възстановяване в световен мащаб дойдоха от експерти, икономисти, здравни специалисти, преподаватели, активисти в областта на климата и политици. Въпреки че някои правителства са готови да предприемат действия - например Европейският съюз обеща да положи европейския си зелен курс в центъра на своето възстановяване - изразходваните досега пари обикновено са в подкрепа на икономиката с високи въглеродни емисии.