Световната метеорологична организация предупреждава за повишен риск от смъртни случаи, свързан с прекалено високите температури, съобщава "Ройтерс".

Това се случва поради засилването на глобалния модел на горещи вълни, изгарящи части от Европа, Азия и Съединените щати във вторник.

Припомняме, че температурите се покачиха до 53°C в Долината на смъртта в Калифорния и над 52°C в северозападната част на Китай. Има горски пожари от Гърция до швейцарските Алпи и смъртоносни наводнения в Индия и Южна Корея. Средиземноморският остров Сардиния достигна 44°C, а Рим достигна 40°C във вторник.

Температурни рекордни паднаха в Италия, Испания и Франция

Температурни рекордни паднаха в Италия, Испания и Франция

Жега обхваща Стария континент

Това добавя нова спешност към разговорите между Съединените щати и Китай, най-големите замърсители в света.

На официална среща в Пекин американският пратеник по климата Джон Кери изрази надежда, че двете страни могат да оправят проблемните си отношения и да започнат работа по темата с глобалното затопляне.

Китайският президент Си Дзинпин подчерта ангажимента на Пекин за въглероден неутралитет.

Според Регионалният директор на Световната здравна организация за Европа Ханс Анри П. Клуге света трябва да се адаптира към "новата реалност" на убийствените горещи вълни и други екстремни метеорологични условия.

"Има отчаяна и спешна нужда от регионални и глобални действия за ефективно справяне с климатичната криза, която представлява екзистенциална заплаха за човешката раса", добави той.

Припомняме, че приблизително 61 000 души може да са починали от горещи вълни миналата година само в Европа.