maskМинистерството на здравеопазването на Египет е регистрирало 1 172 души, болни от вируса H1N1, съобщи PressTV. През последните два месеца в страната от свински грип са починали 56 души, от които 8 - само в понеделник.

Последните смъртни случаи са били в Гиза, Гарбея, Саркея, Фаюм и Асиот, заяви говорителят на здравното министерство, цитиран от „Ройтерс". По думите му от юни 2009г. досега 16 373 египтяни са се заразили със свински грип, а от тях са починали 281 души. Само за периода от 19 до 25 декември са регистрирани 559 случая на H1N1.

Според резултатите от лабораторните изследвания, свинският грип се разпространява с нормалната скорост за сезонен щам на грипно заболяване. Властите призоваха пациентите своевременно да търсят медицинска помощ, особено когато става въпрос за деца, стари хора, бременни и хронично болни.

Лекарството "Тамифлу", което ефективно се справя със H1N1, се предоставя безплатно в държавните болници, съобщиха от египетското министерство на здравеопазването.

През миналата година Кайро предприе различни мерки, за да намали разпространението на коварния вирус, сред които бяха унищожаване на всички прасета, затваряне на училища и изолиране на пътниците с температура на летищата.

Грипният вирус H1N1 се появи през 2009г. и бързо се разпространи по света. По данни на Световната здравна организация, около 18 450 души са починали от свински гип, като сред тях има много бременни жени и млади хора. Вирусът взе жертви и у нас.

СЗО обяви край на пандемията през август, а малко преди това стана ясно, че експерти от организацията са работили за производителите на "Тамифлу" и са преувеличили мащаба и опасностите на заразата.