Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от маймунска едра шарка в някои части на Африка за извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международна важност.

Силно заразното заболяване, известно маймунска едра шарка, е причинило смъртта на най-малко 450 души по време на първоначалното избухване на епидемията в Демократична република Конго, припомни Би Би Си.

Сега то се е разпространило в някои части на Централна и Източна Африка и учените са обезпокоени от бързината на разпространение на новия вариант на болестта и от високия процент на смъртност.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че потенциалът за по-нататъшно разпространение в Африка и извън нея "е много обезпокоителен".

"Координираната международна реакция е от съществено значение за спиране на епидемията и спасяване на човешки животи", каза той.

Заразата се предава чрез близък контакт, като секс, контакт кожа до кожа и говорене или дишане в близост до друг човек.

Нови осем случая на маймунска едра шарка в Гърция

Нови осем случая на маймунска едра шарка в Гърция

Общият брой вече е 80

Той причинява грипоподобни симптоми, кожни лезии и може да бъде фатален, като четири от 100 случая водят до смърт.

Епидемиите могат да бъдат контролирани чрез предотвратяване на заразяването с ваксини, въпреки че те обикновено са достъпни само за хора в риск или такива, които са били в близък контакт със заразен човек.

Съществуват два основни типа едра шарка - Clade 1 и Clade 2.

Предишната извънредна ситуация, свързана с общественото здраве, обявена през 2022 г., е била причинена от сравнително леката форма Clade 2. Този път обаче се разраства далеч по-смъртоносната Clade 1, която е причинявала смъртта на до 10 % от заболелите при предишни епидемии.

Първи случай на маймунска едра шарка в Кипър

Първи случай на маймунска едра шарка в Кипър

Мъж се лекува в болница в Никозия

Около септември миналата година е настъпила промяна във вируса. Мутациите доведоха до появата на разклонение, наречено Clade 1b, което оттогава се разпространява бързо. Един от учените определя този нов вариант като "най-опасния досега".

От началото на годината в ДР Конго са регистрирани повече от 13 700 случая на маймунска едра шарка, като най-малко 450 от тях са починали.

Оттогава той е открит и в други африкански държави, включително Бурунди, Централноафриканската република, Кения и Руанда.

САЩ отделят 414 милиона долара хуманитарна помощ за Конго

САЩ отделят 414 милиона долара хуманитарна помощ за Конго

Общото американско финансиране за ДРК от октомври достига 838 милиона долара

Надяваме се, че обявяването на маймунската едра шарка за извънредна ситуация в областта на общественото здраве ще доведе до ускоряване на научните изследвания, финансирането и въвеждането на други международни мерки в областта на общественото здраве.

Д-р Джоузи Голдинг от Wellcome Trust заяви, че това е "тревожен сигнал", а д-р Богума Титанджи от университета "Емори" заяви, че този ход "подчертава сериозността на кризата".

Професор Труди Ланг, директор на Глобалната здравна мрежа към Оксфордския университет, заяви, че това е "важно и навременно", но добави, че появата на нов щам означава, че има "много неизвестни, които трябва да бъдат разгледани".

СЗО отчита главоломен скок на случаите на морбили в Европа

СЗО отчита главоломен скок на случаите на морбили в Европа

През 2023 г. са регистрирани 42 200 заразени срещу едва 941 през 2022 г.

През юли 2022 г. по-лекият щам Clade 2 на вируса се разпространи в близо 100 държави, включително някои от тях в Европа и Азия.

Той се разпространи бързо и по време на тази епидемия са регистрирани над 87 000 случая и 140 смъртни случая, според преброяването на СЗО.

Регистрираха случай на маймунска шарка в София

Регистрираха случай на маймунска шарка в София

Това е първият потвърден случай на инфекцията у нас от началото на годината

Въпреки че всеки може да се зарази с маймунска едра шарка, епидемията е била съсредоточена предимно сред мъжете, които са правили секс с мъже.

Епидемията беше овладяна чрез ваксиниране на уязвимите групи.

Във вторник учени от африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията обявиха извънредна ситуация за общественото здраве.

В Конго обявиха епидемия от маймунска шарка

В Конго обявиха епидемия от маймунска шарка

Регистрирани са 19 случая

Ръководителят на организацията Жан Касея предупреди, че настоящата епидемия може да излезе извън контрол, ако не бъдат предприети незабавни мерки за ограничаването ѝ.

"Трябва да бъдем проактивни и агресивни в усилията си за ограничаване и премахване на тази заплаха", каза той.