Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че чака окончателно одобрение за изпращане на доставки в Северозападна Сирия, където бунтовническите групировки от дългогодишната гражданска война в страната контролират територии и доставките на помощи се сблъскват с пречки, съобщи Си Ен Ен.

СЗО се надява, че нейният генерален директор Тедрос Адханом Гебрейесус скоро ще може да пътува до контролираните от бунтовниците райони, засегнати от опустошителното земетресение в понеделник, съобщи организацията в неделя.

Тедрос и екип от високопоставени служители на СЗО пристигнаха в Алепо в събота с полет за хуманитарна помощ, който носеше спешни и хирургически комплекти за травми на стойност над 290 000 долара.

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърля 33 000 души

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърля 33 000 души

Нови данни за трагедията

Рик Бренън, регионален директор за извънредни ситуации към СЗО, заяви на брифинг за медиите от Дамаск в неделя, че след земетресението в понеделник в Северозападна Сирия не е имало "никакви доставки".

"Имаме планирана такава през следващите няколко дни. Все още преговаряме за това", каза Бренън, като добави, че преди земетресението СЗО е "планирала значително разширяване на работата".

Според Бренън СЗО е получила одобрението на сирийското правителство в Дамаск, но очаква "одобрение... от структурите от другата страна".