По последни данни броят на загиналите в Турция и Сирия след катастрофалното земетресение от миналия понеделник е достигнал 33 181 души.

Броят на загиналите в Турция е нараснал до 29 605 души, съобщи турският координационен център за извънредни ситуации SAKOM в неделя.

В Сирия общият брой на загиналите е 3576, от които 2168 в контролираните от бунтовниците райони в северозападната част на страната, по данни на групата за гражданска защита "Белите каски", и 1408 смъртни случая в контролираните от правителството части на Сирия, съобщават сирийските държавни медии, позовавайки се на здравното министерство в събота.

Белите каски, които обявиха края на операциите по издирване и спасяване в петък, заявиха пред CNN в събота, че общият брой на загиналите се очаква да бъде много по-голям.

В Турция задържаха 113 души за некачествено строителство

В Турция задържаха 113 души за некачествено строителство

След опустошителното земетресение

Турската агенция за бедствията съобщи, че над 32 000 души от турски организации работят по издирването и спасяването. Освен това има 8 294 международни спасители.

Часовникът тиктака и надеждите, че под развалините все още има живи хора, бавно намаляват.

В същото време спасителите в Сирия критикуват международната реакция на бедствието. Заместник-генералният секретар по хуманитарните въпроси и координатор на ООН за спешната помощ Мартин Грифитс заяви, че светът е "подвел хората в Северозападна Сирия".

"Те с право смятат, че са изоставени. Те чакаха международна помощ, която така и не пристигна", казва той.

Исмаил ал-Абдула от "Белите каски" заяви пред кореспондента на Би Би Си Куентин Сомървил, че ръцете на международната общност са "целите в кръв".

Съобщава се обаче и за някои сблъсъци и в петък Службата на ООН за правата на човека призова всички участници в засегнатия район - където действат кюрдски бойци и сирийски бунтовници - да позволят хуманитарен достъп.

В Сирия, където годините на конфликт са опустошили здравната система, а части от страната все още са под контрола на бунтовниците, помощта пристига бавно.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус отпътува в събота с полет, пълен със спешно медицинско оборудване, за пострадалия от земетресението град Алепо.

Тедрос обиколи пострадалите райони на града, като написа в Twitter: "Съкрушен съм, когато виждам условията, в които се намират оцелелите - мразовито време и изключително ограничен достъп до подслон, храна, вода, отопление и медицински грижи".

Опозицията обвини правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, че не прилага строителните разпоредби и не е похарчило по предназначение специалните данъци, наложени след последното голямо земетресение през 1999 г., с цел да сградите да бъдат направени по-устойчиви на трусове.

Близо 50 души са задържани в Турция за мародерство

Близо 50 души са задържани в Турция за мародерство

Властите вземат мерки

От своя страна Ердоган заяви, че опозицията лъже и разпространява клевети, за да опетни правителството, като пречи на инвестициите, вместо да се изправи срещу корупцията в управляваните от нея общини.

През 2022 г. Турция падна до 101-о място в Индекса за възприятие на корупцията на Transparency International. За сравнение, десет години по-рано - през 2012 г., тя се нареждаше на 54 място от 174 държави.