Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Гебрейесус настоя правителствата по света да правят повече тестове на хора, за които се подозира че са заразени с новия коронавирус, като предупреди, че не могат да се борят с пандемията със завързани очи, съобщават световните осведомителни агенции.

Използвайки остри думи, за да атакува правителствата, които са пренебрегнали или са забавили тестовете за наличие на коронавирус инфекция, той настоя: "Не видяхме достатъчно спешно увеличение на тестовете, изолацията и проследяването на контакти, което лежи в основата на отговора" на заразата.

И Финландия обяви извънредно положение заради коронавируса

И Финландия обяви извънредно положение заради коронавируса

Свободата на движение на хората може да бъде ограничена

Тедрос добави: "Най-ефективният начин за предотвратяване на инфекции и спасяване на човешки животи е нарушаване на веригите на предаване на вируса. А за да направите това, трябва да правите тестове и да изолирате. Не можете да се борите с огъня със завързани очи. И ние не можем да спрем тази пандемия, ако не знаем кой е заразен. Имаме просто съобщение за всички страни: Тестове, тестове, тестове. Проверявайте всеки съмнителен случай."

Шефът на СЗО също така изрази тревога за разпространението на болестта в развиващите се страни. Той каза: "Досега наблюдавахме епидемии в страни с напреднали здравни системи, но дори те изпитаха затруднения да се справят. След като вирусът се премества в по-бедни страни, ние сме дълбоко загрижени за въздействието, което може да окаже сред населението с високо разпространение на ХИВ или сред недохранените деца.

Коронавирус: ЕС е в икономическа ситуация, сравнима с война

Коронавирус: ЕС е в икономическа ситуация, сравнима с война

Това обяви шефът на Еврогрупата

Ето защо призоваваме всяка страна и всеки индивид да направят всичко възможно за спирането на предаването на вируса. Измиването на ръцете ви ще помогне да намалите риска от инфекция. Но това е и акт на солидарност, тъй като намалява риска да заразите другите в общността си и по света. Направете го за себе си, направете го и за другите."

Гебрейесус призова хората по света да спрат да се струпват на едно място. "Също така помолихме хората да изразят своята солидарност, като се въздържат от запасяването с основни стоки, включително лекарства. Презапасяването може да доведе до недостиг на лекарства и други продукти от първа необходимост, което може да задълбочи страданието", подчерта той.

Тедрос също така предупреди да не се предприема лечение на заразени пациенти вкъщи.

Коронавирус: Брюксел настоя за забрана на пътуванията до ЕС за 30 дни

Коронавирус: Брюксел настоя за забрана на пътуванията до ЕС за 30 дни

Предвиждат се изключения на забраната

"Признаваме, че много страни вече са надхвърлили капацитета си да се грижат за леки случаи в специализирани здравни заведения. В тази ситуация страните трябва да дават приоритет на всички свои пациенти и пациенти със съпътстващи болести", настоя още шефът на СЗО.

Някои страни разшириха капацитета си, като използват стадиони и фитнес зали, за да се грижат за леки случаи, като за тежките и критични случаи се грижат в болниците. Друг вариант е пациентите с леко заболяване да бъдат изолирани и да се лекуват у дома. Грижата за заразени хора у дома обаче може да изложи на риск други хора в същото домакинство.

Затова е критично важно грижещите се за болните да следват указанията на СЗО за това как да осигурят грижата възможно най-безопасно.

Вече 8 744 заразени с новия коронавирус в Испания, 1000 нови за 24 часа

Вече 8 744 заразени с новия коронавирус в Испания, 1000 нови за 24 часа

Испанската полиция е реквизирала 150 000 хирургически маски