Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен лансира идеята да бъдат забранени всички "несъществени" пътувания до Европейския съюз в продължение на един месец. Този ход цели удържането на коронавирус заразата, която поразява Общността, съобщават световните осведомителни агенции.

"Колкото по-малко се пътува, толкова повече можем да ограничаваме вируса. Ето защо... предлагам на държавните и правителствените ръководители да наложат временно ограничение на несъществените пътувания до Европейския съюз", изтъкна шефката на ЕК.

Коронавирус: ЕС е в икономическа ситуация, сравнима с война

Коронавирус: ЕС е в икономическа ситуация, сравнима с война

Това обяви шефът на Еврогрупата

Предвидената забрана за пътуване ще действа в продължение на "първоначален период" от 30 дни, но може да бъде удължена, ако е необходимо, добави тя.

Жители на ЕС с дългосрочно разрешение за пребиваване, членове на семействата на граждани на страните членки на ЕС, както и дипломати и лекари, борещи се с коронавируса, ще бъдат освободени от забраната за пътуване.

Отделно от това, спешните медицински и хранителни доставки в Общността трябва да бъдат осигурени със специални "бързи коридори", за да се гарантира, че супермаркетите и здравните институции имат възможности да се справят с нарастващото търсене.

Затварянето на границите в ЕС заради коронавируса предизвика напрежение

Затварянето на границите в ЕС заради коронавируса предизвика напрежение

По време на конферентен разговор тази сутрин Макрон осъди едностранните гранични мерки

Забраната за пътуване също така няма да засегне гражданите на Обединеното кралство, въпреки че Лондон официално напусна Общността на 31 януари.

"Гражданите на Обединеното кралство са европейски граждани, така че, разбира се, няма ограничения за гражданите на Обединеното кралство да пътуват до континента", отбеляза Урсула фон дер Лайен.

Предлаганите мерки от ЕК се очаква да бъдат обсъдени утре на извънредно заседание на Съвета на ЕС (ръководителите на страните членки) чрез видеоконферентна връзка. Остава да се види как точно ще бъде изпълнен планът - ако той бъде одобрен изцяло от страните членки на Общността. Такава забрана за пътуване би изисквала участието на страните членки на Шенгенската зона, които не са част от ЕС. Също така не е ясно дали държавите от ЕС, които не са в рамките на Шенген, ще трябва да се присъединят към него или не.