Президентът на Франция Еманюел Макрон е предложил мерки за границите на ЕС, пише "Политико".

"Мерки за границите на ЕС бяха решени на конферентен разговор тази сутрин и ще бъдат финализирани и обявени през следващите часове", каза представител на Елисейския дворец.

Германия затваря границата с Франция, Австрия и Швейцария

Германия затваря границата с Франция, Австрия и Швейцария

Към днес следобед в страната са потвърдени 5072 души с коронавирус

По време на конферентен разговор тази сутрин Макрон осъди едностранните гранични мерки, наложени от някои страни членки и потвърди необходимостта от бърз и координиран процес, подчерта представителят. Макрон е разговарял през уикенда с европейски лидери и канцлера на Германия Ангела Меркел и е предложил координирани мерки.

Вътрешните министри на страните членки на ЕС проведоха видеоконферентна връзка. Те обсъдиха рамка за контрола на вътрешните граници. Заявено е, че не трябва да се пречи на функционирането на вътрешния пазар, като конкретно не се блокира транспортирането на стоки и товари.

Междувременно Европейската комисия предложи насоки за борбата с коронавируса и конкретно как държавите членки да управляват границите. В документа от 6 страници се настоява правителствата да подсигурят свободното и бързо движение на камионите с доставки, а също така на шофьорите на камиони да им се позволи да пресичат границите.