Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че до лятото може да има епидемия от холера и диария в застрашената от глад Сомалия. Това съобщава "Ройтерс".

Сомалия вече е изправена пред най-голямата хуманитарна криза в историята на Обединените нации. Милиони хора да изложени на риск от недохранване и гладуване на Африканския рог, Нигерия и Йемен заради липса на дъжд и продължаваща несигурност.

Повече от 25 424 души в Сомалия вече са били заразени от холера или остра водна диария от началото на годината, обявиха от СЗО. Организацията предупреди, че смъртоносната епидемия може да се удвои в следващите месеци. Най-малко 524 души са починали от холера или диария досега.

Говорителят на СЗО прогнозира, че този брой може да се увеличи до 50 000 до лятото.

Епидемична в Сомалия, холерата е заболяване, което се разпространява от заразена храна или вода и може да причини смърт в рамките на часове, ако не се лекува.

Заради сушата и несигурността, около 500 000 сомалийци са разселени във вътрешността на страната. Много търсят вода, чиито доставки играят много важна роля за разпространението на болестта.

Нивата на смъртност от холера сред сомалийците сега достига 14.1% в Средна Джуба и 5.1% в Бакол, според говорителя на ООН.

Центърът на огнището на холера е Байдоа в южния сомалийски регион Бай, обяви в столицата Могадишу зам.-регионалният директор за Сомалия на програмата на ООН за развитие.

Повече от половината население - 6.2 млн. души, се нуждаят от хуманитарна помощ и защита, включително 2,9 млн., които са изложени на риск от глад и изискват незабавна помощ, за да спасят или поддържат живота си.

Близо 1 млн. деца под 5-годишна възраст ще бъдат крайно недохранени тази година в източноафриканската държава.