Светът ще се справи с пандемията от новия коронавирус в началото на 2022 г., но това не означава, че самият коронавирус ще изчезне. Това предположение беше направено от директора на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клюге в интервю за германския вестник "Велт".

"Смятам, че 2021 г. ще бъде поредната година на COVID-19. Но сега можем да прогнозираме и управляваме по-добре събитията. През 2020 г. имаше само несигурност както в здравеопазването, така и в политиката", отбеляза той.

СЗО предупреди за ново настъпление на COVID-19 в Централна и Източна Европа

СЗО предупреди за ново настъпление на COVID-19 в Централна и Източна Европа

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи в Европа след 6 седмици на понижение

"Година по-късно знаем много повече, ние разполагамe с инструментите, диагностичните програми, ваксината. В моята работа е важно да планирам предварително. Затова вярвам, че в началото на 2022 г. пандемията ще приключи, но това не означава, че самият вирус ще изчезне", изтъкна Клюге.

Представителят на СЗО призова да бъдем търпеливи по въпроса за ваксинацията: "В началото търсенето винаги надвишава предлагането. Не можете да ваксинирате жителите на цялата планета наведнъж."

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

Скок на новозаразени отчита Организацията, ваксините могат да помогнат

По думите на Клюге е "очевидно неизбежно" гражданите в Европа през лятото да имат имунизационни паспорти, въпреки че това не е препоръка на СЗО.

Клюге с разбиране се отнася към факта, че "политическата реалност" говори в полза на подобни документи, но лично той "има съмнения" по този въпрос.

"Не знаем колко дълго трае имунитетът след ваксинацията", аргументира се той и допълни: "Освен това имунизационният паспорт изостря неравенството."

В края на декември 2019 г. в провинция Хубей (Централен Китай) беше регистрирано огнище на болестта, причинена от новия коронавирус. На 11 март миналата година СЗО го призна за пандемия.

СЗО: 20% спад на смъртността от коронавируса по света

СЗО: 20% спад на смъртността от коронавируса по света

Трета поредна седмица има спад на смъртните случаи