Издирването на изчезналия боинг на „Малайзийските авиолинии" може да отнеме години, съобщи говорител на американските военни служби пред „Ройтерс". До този момент международното издирване на самолета с 239 души на борда, изчезнал от радарите на 8 март, остава без резултат.

Миналата седмица Австралия обяви, че в търсенето се включва и подводен робот. Машината вече е сканирала около 95% от зоната на търсене, но следи от самолета не са открити.

Разгневени близки на пасажерите настояват правителството на Малайзия да излезе със заключение по случая. Според тях досегашните изявления на властите са лишени от конкретика и имат за цел единствено да прикрият неефективността на работата по търсенето.

Финалният доклад за инцидента вече е изготвен и ще стане публично достояние в началото на следващата седмица, каза министър председателят на Малайзия Наджиб Разак, цитиран от СиЕнЕн. Докладът вече е изпратен до Международната организация за гражданска авиация (ICAO) и ООН.

Едно от нещата, включени в доклада, цитирани от ICAO, е препоръка за безопасност: Малайзия призовава световната авиация да се насочи към проследяването в реално време на търговските полети. Същата препоръка е направена и след инцидента на „Еър Франс" през 2009 г.