Представители на властите в Тексас в събота призоваха жителите на крайбрежието да се подготвят за евентуален удар от страна на "Берил", тъй като се очаква бурята да възвърне силата си на ураган в топлите води на Мексиканския залив.

"Очакваме бурята да достигне сушата някъде по крайбрежието на Тексас някъде в понеделник, ако настоящата прогноза е вярна", каза Джак Бевън, старши специалист по ураганите в Националния център по ураганите в Маями. "Ако това се случи, ураганът най-вероятно ще бъде от категория 1."

Най-рано развилият се до ураган от категория 5 в Атлантическия океан "Берил" причини смъртта на най-малко 11 души, докато преминаваше през Карибските острови в началото на седмицата. След това той връхлетя Мексико като ураган от категория 2, като повали дървета, но не причини наранявания или смъртни случаи, преди да отслабне до тропическа буря, докато се движеше през полуостров Юкатан.

"Има нарастващ риск от разрушителни ураганни ветрове и животозастрашаващи ураганни вълни по части от долното и средното крайбрежие на Тексас в края на неделя и в понеделник", се казва в съобщение на ураганния център от събота.

Властите в Тексас предупредиха цялото крайбрежие на щата да се подготви за възможни наводнения, проливни дъждове и вятър в очакване на по-ясно очертан път на бурята. Центърът за ураганите издаде предупреждения за ураганни и буреносни вълни по крайбрежието на Тексас от устието на Рио Гранде на север до прохода Сан Луис, на по-малко от 80 мили (130 км) южно от Хюстън.

Някои крайбрежни градове в Тексас призоваха за доброволна евакуация в ниските райони, предразположени към наводнения, забраниха къмпингуването на плажа и призоваха туристите, пътуващи през празничния уикенд на 4 юли, да преместят превозните средства за отдих от крайбрежните паркове.

Мич Теймс, говорител на окръг Матагорда, заяви в събота, че властите са издали искане за доброволна евакуация на крайбрежните райони на окръга на около 100 мили (160 км) югозападно от Хюстън, за да информират големия брой посетители в района за празничния уикенд.

Според Националния център за ураганите в събота Берил се е намирал на около 670 км югоизточно от Корпус Кристи и е имал максимални постоянни ветрове от 95 км/ч. Движи се в посока запад-северозапад със скорост 12 мили в час (19 км/ч).

Преди да удари Мексико и да навлезе в Мексиканския залив, тази седмица Берил вече нанесе разрушения в Ямайка, Сейнт Винсент и Гренадини и Барбадос. Трима души са загинали в Гренада, трима в Сейнт Винсент и Гренадини, трима във Венецуела и двама в Ямайка, съобщиха официални лица.