Безледните морета в Арктика имат пряк принос за по-екстремния снеговалеж в Европа, допринасяйки за почти 90 процента от новия сняг, който удари континента по време на тежкия "Звяр от изток" през 2018 г. Това показва ново изследване, информира "Франс прес".

Екстремното метеорологично събитие, което парализира голяма част от Северна Европа през февруари и март 2018 г., струваше приблизително 1,17 млрд. евро на ден само във Великобритания.

Сега международен екип от изследователи казва, че епичният снеговалеж е бил пряк резултат от "аномално топлите" води в Баренцово море - 60 процента от които са били без лед в седмиците, водещи до "Звяра от изток".

Снегът отмени стотици полети в Лондон

Снегът отмени стотици полети в Лондон

Очаква се влошаване на времето

Докато Арктика се затопля, полярният водовъртеж - зона със студен въздух и ниско налягане, което e характерно за полюсите през студените сезони - е по-вероятно да се премести на юг.

"Това, което откриваме, е, че морският лед е ефективно похлупак на океана", обяснява Хана Бейли от Департамента за изследване на екологията и генетиката към университета в Оулу и водещ учен в изследването, публикувано в Nature Geosciences.

"А с неговото дългосрочно преместване извън Арктика от 1970-те години, наблюдаваме увеличаване на количествата влага, които навлизат в атмосферата през зимата, което пряко влияе на времето ни на юг, причинявайки екстремни силни снеговалежи", уточнява Бейли.

Изследователите, базирани във Финландия, са измерили нивата на изотопите на атмосферните водни пари в реално време в периода, водещ до екстремния снеговалеж през 2018 г.

Тъй като парите от топенето на снега съдържат различни изотопи от тези от откритата вода, екипът е успял да определи точно количеството излишна влага, която Баренцово море е отделило през това време.

Те са изчислили, че приблизително 140 гигатона вода са се изпарили от морето - еквивалентно на 88 процента от влагата, паднала като сняг над Европа.

Авторите са заключили, че ако текущите тенденции на затопляне продължат, към 2080 г. безледното Баренцово море ще бъде основен източник на зимна влага за континентална Европа.

Това потенциално може да доведе до далеч по-големи смущения в трафика и друга инфраструктура под формата на екстремен сняг или дъжд.

"По-честите екстремни зимни събития от сняг и лед ще означават недостиг на храна, недостиг на гориво, на лични доставки и унищожаване на реколтата и продукцията и основата на човешката хранителна мрежа", коментира съавторът Джефри Уелкър от Департамента по биологични науки към Университета в Анкъридж в Аляска.

Бейли отбелязва, че може да изглежда контраинтуитивно, че по-топлите морета в Артика могат да доведат до повече сняг в Европа.

"Ала природата е сложна и това, което се случва в Арктика, не остава в Арктика", предупреди тя.