Мощно торнадо, което през последните дни вилня в южните щати на САЩ, уби 72 човека. Най-много са жертвите в щата Алабама - 58. Нанесени са сериозни материални щети на университета в Алабама, както и на инфраструктурата.

В щата Мисисипи са загинали 11 души, в Джорджия - двама, в Тенеси - един.

В Арканзас, Алабама и Тенеси заради торнадото и н причинените наводнения е обявено извънредно положение, като за борба със стихиите са привлечени допълнителни ресурси.

Според данните на Националната метеорологична служба в САЩ стихиите в една или друга степен са засегнали 21 щата. Скоростта на вятъра на места достигна 160 километра в час. Бурите са съпроводени с проливни дъждове, които на свой ред предизвикаха сериозни наводнения.

Президентът на САЩ Барак Обама изрази своите дълбоки съболезнования във връзка с огромния брой на загиналите хора в щата Алабама и обеща да бъде отпусната федерална помощ.       

Мишел и аз изказваме нашите дълбоки съболезнования към семействата на убитите от торнадото, ударило Алабама и югоизточните щати. Нашите сърца са с всички пострадали от стихиите и ние се възхищаваме на героичните усилия всички, които работят за преодоляване на последиците от това нещастия, заяви държавният глава.

Той каза още, че вече е разговарял с губернатора на Алабама Робърт Бентли и е поръчал на федералното правителство много бързо да предприеме необходимите мерки за помощ на региона.

Разговарял съм с него и съм дал разрешение за предоставяне на екстремна помощ от федералното правителство, в това число и оказване на помощ в спасителните операции, подчерта Барак Обама.

По думите му до този момент все още не са изчислени точните размери на щетите, нанесени от стихиите, но подчерта, че правителството внимателно следи ситуацията и е готово да продължи да помага на всички пострадали в резултат на бурята.