Товарен кораб, регистриран в Хонконг, с 22-ма моряци на борда, в сряда потъна край южнокорейския остров Чеджу. 13 души са спасени, а останалите се издирват, предава Ройтерс.

Четиринадесет китайски и осем мианмарски членове на екипажа са били на борда на "Джин Тан".  6551-тонният кораб е превозвал дърва. Сигнал за помощ е бил изпратен в 3:07 сутринта на 148,2 километра югоизточно от град Согвипо на остров Чеджу.

Южнокорейската брегова охрана съобщи, че девет моряци са в безсъзнание, като не се уточнява, те дали са от тези, спасени досега или от тези, които се издирват. Засега няма потвърдена информация за загинали моряци.

На този етап няма информация какво е причинило преобръщането на кораба. Говорител на японската брегова охрана каза, че сигнал за бедствие е получен около полунощ местно време, като в района духат силни ветрове.

Бреговата охрана незабавно е потърсила помощ от патрулни кораби и самолети в близост, западно от град Нагасаки, каза говорителят на японското правителство Хирокадзу Мацуно.

Японската брегова охрана е потърсила сътрудничество със японските сили за самоотбрана (армията), южнокорейската брегова охрана и кораби, плаващи в района", каза Мацуно на редовна пресконференция.

Той уточни, че петима членове на екипажа, които са били спасени, са китайци, но не представи повече информация за състоянието им.

Говорител на японската брегова охрана каза на Ройтерс, че Японските въздушни сили за самоотбрана и корейската брегова охрана са спасили още осем членове на екипажа.

Западните части на Япония бяха засегнати от зимни бури, които донесоха студени ветрове и лошо време във вторник. 

Районът, където корабът е потънал, е между Нагасаки и южнокорейския остров Джеджу, където стотици полети бяха отменени във вторник поради тежки метеорологични условия. 

Друг кораб е изпаднал в бедствие поради силен вятър край южните японски острови Окинава във вторник. 19-те членове на екипажа са били спасени, съобщават медиите.

Товарен кораб от Украйна заседна в Босфора

Товарен кораб от Украйна заседна в Босфора

Протокът между Черно и Средиземно море е временно затворен