Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп в ранните етапи от пандемията на коронавируса в САЩ предложил да бъдат изпратени заразените в американския затвор Гуантанамо в Куба.

Това разкри в. "Гардиан", позовавайки се на книгата на двама журналисти от в. "Вашингтон пост".

В книгата "Кошмарен сценарий: Вътре в отговора на администрацията на Тръмп на пандемията, която промени историята" журналистите Ясмин Абуталеб и Дамян Палета твърдят, че на среща в ситуационната стая на Белия дом през февруари 2020 г. Тръмп попита своите помощници как може да се справи с коронавируса, преди да се разпространи широко.

Тръмп убеден: Китай трябва да плати за пандемията

Тръмп убеден: Китай трябва да плати за пандемията

За пореден път нападна страната

"Нямаме ли остров, който притежаваме? Ами Гуантанамо?" Тръмп попитал тогава, според авторите на книгата.

Те също така отбелязват, че по-късно идеята е повдигната отново от Доналд Тръмп, но изпълнението й е блокирано от помощници на президента. Освен това Тръмп реагира изключително негативно на необходимостта от изследване на пациенти за коронавирус, тъй като според авторите на книгата в неговите очи това може да понижи рейтинга му преди предстоящите избори.

Тръмп: Китай трябва да плати 10 трилиона долара за причинени щети

Тръмп: Китай трябва да плати 10 трилиона долара за причинени щети

Позиция на бившия президент на САЩ

Гуантанамо Бей е лагер за лица, обвинени от американските власти в различни престъпления, по-специално в тероризъм и водене на война на страната на врага. Намира се в безсрочно наета американска военноморска база в залива Гуантанамо (Куба), на 30 км от едноименния град.