В събота бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отново призова Китай да плати компенсации за ролята си в разпространението на пандемията от коронавирус. Изказването му бе направено на фона на подновен дебат около произхода му. По време на конференцията на републиканците в щата Северна Каролина, Тръмп заяви, че е дошло времето светът да накара Китай да понесе отговорност за ролята си в пандемията, предаде The Hill.

"Настъпи моментът Америка и светът да поискат репарации и отчетност от Китайската комунистическа партия", каза Тръмп, за което бе аплодиран от публиката. "Китай трябва да плати, трябва да плати."

Китай пусна СЗО, започват да проучват произхода на Covid-19

Китай пусна СЗО, започват да проучват произхода на Covid-19

Екипът на СЗО ще работи заедно с китайски учени

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън възложи на американското разузнаване да удвои усилията си по разследването на произхода на пандемията COVID-19 и конкретно на възможността нейният първоизточник да е китайска лаборатория. Той определи срок от 90 дни, за да бъде изготвен нов доклад от спецслужбите.

Тръмп беше сред първите, които обвиниха изтичане на лаборатория за вируса и докато беше държавен глава, изтегли страната от Световната здравна организация.