Десет учени от Световната здравна организация - СЗО пристигат в Китай от четвъртък, за да проучат произхода на Covid-19, повече от година след началото на пандемията и на фона на обвинения, че Пекин забавя разследването, съобщава АФП.

Екипът на СЗО "ще проведе съвместно изследователско сътрудничество за произхода на Covid-19 с китайски учени", се казва в изявление на Националната здравна комисия.

Дългоочакваната мисия, която се обсъжда от миналата година, е от голямо политическо значение в момент, когато пандемията Covid-19 опустоши държави по света, причини почти два милиона смъртни случая и спря световната икономика.

Екипът от експерти на СЗО ще е под карантина в продължение на две седмици след пристигането си в Китай и се очаква да посети Ухан - градът, където за пръв път в края на миналата година се появи смъртоносен вирусен клъстер.

САЩ и Австралия отправиха международни призиви за проучване на произхода на пандемията, поставяйки Китай под значителен натиск на фона на нарастващите призиви за отговорност.

Пекин е изправен пред международна критика заради липсата на прозрачност по време на първоначалното огнище, докато в страната правителството похвали собственото си отношение към огнището и задуши всякакви критики.

Китай не пусна екип на СЗО за разследване произхода на коронавируса

Китай не пусна екип на СЗО за разследване произхода на коронавируса

Много съм разочарован от тази новина