Китай трябва да предостави достъп до служители на Световната здравна организация (СЗО), разследващи произхода на COVID-19, "незабавно". Това заяви външният министър на Австралия Марис Пейн, предаде "Ройтерс".

По-рано тази седмица ръководителят на СЗО заяви, че е "много разочарован", че Китай все още не е разрешил влизането на екип от международни експерти по коронавирус.

"Надяваме се, че необходимите разрешения за пътуването на екипа на СЗО до Китай могат да бъдат издадени незабавно", каза Пейн.

Китай не пусна екип на СЗО за разследване произхода на коронавируса

Китай не пусна екип на СЗО за разследване произхода на коронавируса

Много съм разочарован от тази новина

Тя повтори важността на свиканото от СЗО научно изследване и каза: "Очакваме с нетърпение констатациите от международната полева мисия в Китай".

Смята се, че новият коронавирус се е появил за първи път в централния китайски град Ухан в края на 2019 г. Оттогава той се разпространява в световен мащаб, заразявайки над 86 милиона души и убивайки над 1,8 милиона. 

Австралия беше водещ глас в призива за независимо разследване на произхода на COVID-19 и отчасти поради това отношенията ѝ с Китай бяха влошени.

Оттогава Китай, най-големият търговски партньор на Австралия, ограничи вноса на говеждо месо, наложи мита върху австралийското вино и каза на своите мелничари да спрат да купуват австралийски памук.

Екип на СЗО заминава за Ухан, за да разследва произхода на COVID-19

Екип на СЗО заминава за Ухан, за да разследва произхода на COVID-19

Изследвателската мисия се очаква да продължи между 4 и 5 седмици