Екип от 10 учени ще пътува до Ухан, за да разследва произхода на Covid-19 през януари, съобщи Световната здравна организация (СЗО). 

Преди близо година през декември 2019 г. Китай алармира СЗО за случаи на "вирусна пневмония" в град Ухан.

Опасенията, че вирусът се е разпространил от животни върху хора, доведоха до затварянето на мокрия пазар в Ухан от китайските власти.

Американският президент Доналд Тръмп твърди, че Институтът по вирусология в Ухан е произходът на вируса и редовно критикува ранната реакция на СЗО на огнището.

Но американските разузнавателни агенции развенчаха конспиративните теории, заявявайки, че са стигнали до заключението, че коронавирусът "не е създаден от човека или генетично модифициран".

Фабиан Лиендерц от германския институт Робърт Кох, който е и биолог в екипа, пътуващ до Ухан през Новата година, заяви, че целта на определянето на произхода на вируса не е приписването на вина, а опит за предотвратяване на бъдещи огнища.

Той заяви пред Асошиейтед прес: "Наистина не става въпрос за намиране на виновна държава. Става въпрос за опит да разберем какво се е случило и след това да видим дали въз основа на тези данни можем да се опитаме да намалим риска в бъдеще."

Той допълни, че изследователската мисия се очаква да продължи четири или пет седмици.

Учените ще изследват медицински примери и рентгенови лъчи от преди първото известно огнище, за да проверят дали коронавирусът е циркулирал по-рано.

Изследователите също така ще вземат проби от прилепи и други видове, докато се опитват да определят при кое животно вирусът може да е възникнал за първи път.