Три са основните версии на следствието относно самолетната катастрофа тази нощ на летището в Ростов на Дон.

55 пътници, сред които три деца и 7 души екипаж загинаха, след като Boeing 737-800 на FlyDubai, изпълняващ редовен полет от ОАЕ, се разби при кацане.

Черните кутии са намерени и предадени на разследването, към което се присъединяват експерти от ОАЕ, САЩ и Франция.

За момента причината за трагедията се търси между три вероятни – лошо време, пилотска грешка, неизправност на самолета.

Знае се, че след първия опит за кацане, самолетът се върнал за втори кръг и прекарал във въздуха още два часа. При повторния заход за кацане се разбил на пистата.

Отбелязва се, че по време на опита за кацане времето било много лошо – силни пориви на вятъра до 22 метра в секунда и проливен дъжд. Това била причината редица други самолети да се отправят за кацане към съседни летища.

Самолетът кръжал над 2 часа над Ростов преди да се разбие

Самолетът кръжал над 2 часа над Ростов преди да се разбие

Екипажът е направил 3 неуспешни опита за кацане преди фаталния...

От компанията FlyDubai не смятат обаче че метеоусловията са пречили на полета. Те изключват и версията за взрив на борда.

Освен това, те подчертават, че самолетът бил нов, произведен през 2011 година, а последният технически контрол бил минат на 21 януари, пилотът пък бил с голям опит.

Експерт, цитиран от Новости, смята, че човешка грешка е могла да доведе до катастрофата. По думите му първо екипажът може да е взел грешно решение за кацане при неблагоприятни условия, а след това да е допусната пилотска грешка.

Ако пилотът поиска резервно летище за кацане, то диспечерът е длъжен да му препоръча такова, но не може да му забрани приземяване, ако командирът на полета реши.

Летищните служби в Ростов на Дон коментират същото. Командирът сам решава да каца или не. Когато той повторно е поискал приземяване, диспечерът не е могъл да не му даде разрешение, още повече, че самолетът е бил останал без гориво.

Близките на загиналите ще получат обезщетения по международното право. Авиокомпанията е имала застраховка в американска компания за 500 млн. долара, които щели да стигнат, коментират запознати.