Япония издаде предупреждение за цунами за почти цялото си западно крайбрежие, съобщава "Блумбърг".

До мярката се стигна, след като силно земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер разлюля полуостров Ното, на около 300 км от Токио.

Цунами с височина над един метър връхлетя град Ваджима. Има опасност друго цунами с височина до 5 метра да удари префектура Ишикава. По-късно обаче тази тревога бе отменена.

Снимка 647740

Източник: EPA/БГНЕС

Земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер удари Япония

Не е обявена тревога за цунами

Властите призоваха хората в районите да бягат на по-високи места и далеч от брега.

Земетресението е било достатъчно силно, за да бъде усетено и в Токио.

Къщи бяха разрушени, избухнаха пожари и войници бяха изпратени да помогнат в спасителните операции, каза правителственият говорител Йошимаса Хаяши пред репортери.

Един възрастен мъж е загинал след срутване на сграда в град Шика в Ишикава, съобщи телевизия NTV, цитирайки местната полиция.

Японският ядрен регулатор съобщи, че проверява операциите в АЕЦ "Кашивазаки-Карива" на Tokyo Electric Power Company и АЕЦ "Шика" на Hokuriku Electric Power Company.

Японският главен секретар на кабинета Йошимаса Хаяши впоследствие съобщи, че не са регистрирани аномалии в ядрените централи на страната.

По данни на Hokuriku Electric Power Company 36 000 домакинства са останали без електричество след труса.

От своя страна Южна Корея издаде предупреждение за покачване на морското равнище край източното крайбрежие на страната след предупреждението за цунами в Япония.

Предупреждение за цунами е издадено и в източните руски градове Владивосток и Находка.

Руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че западното крайбрежие на Сахалин също е застрашено от цунами след силното земетресение в Япония. Министерството призова всички в крайбрежната зона на Тартарския проток да се евакуират.

"Не очакваме големи, разрушителни и опасни вълни", заяви Татяна Ивелская, ръководител на центъра за цунами към отдела за хидрометеорологична служба на Сахалин.