65 души станаха жертва на цунами, което достигна Американска Самоа, след като тази нощ беше регистрирано земетресение от 8,3 по Рихтер в южната част на Тихия океан.

Това предаде Ройтерс.

20 са загиналите на съседния остров Западна Самоа. 

Телевизията ABC съобщава, че вълните цунами са връхлетели остров Тонга, най-малко 10 души са загинали.

С това общият брой на  жертвите е 95 души. Предполага се, че жертвите на земния трус може да надхвърлят 100 души.

Според властите най-малко 145 души са ранени.

По данни на АФП сред загиналите има и чужденци. Външното министерство на Южна Корея съобщи, че на Самоа са загинали двама нейни граждани, а един се води за безследно изчезнал.

Властите в Япония обявиха опасност от цунами по източното крайбрежие на страната.
                                Още...

Още няколко десетки души, сред които сътрудници и доброволци, работещи в националния парк на Източна /Американска/ Самоа, се смятат за изчезнали. В момента на връхлитането на вълната в парка са се намирали от 33 до 65 човека. На самия парк са причинени значителни материални щети.

По-рано говорителят на служба "Национални паркове на САЩ" заяви, че цунамито вече е отнело няколко човешки живота, но точният брой на жертвите не беше уточнен.

Височина на вълната в района на столицата Паго Паго е достигнала 1,5 м.

По данни на американските сеизмолози, епицентърът на подземния трус е на дълбочина 33 км. между островите Самоа и Американска Самоа.

През март тази година земетресение с магнитуд 7,9 по Рихтер удари района на тихоокеанските острови Тонга. Трусът предизвика цунами, но нямаше жертви и разрушения.

През декември 2004г. в северозападаната част на индонезийския остров Суматра стана най-силното за последните 40 години земетресение, което предизивика цунами. Жертви станаха стотици хиляди души от 12 държави от басейна на Индийския океан.